Bloot woordenboek

In dit 'blote woordenboek' zullen wij 'blote woorden' definiëren zoals wij deze ervaren. Natuurlijk kan en mag iedereen deze woorden anders interpreteren, en wij pretenderen geen absolute waarheden te verkondigen! Dit overzicht geeft slechts weer hoe wij er persoonlijk over denken.

Niet alle termen die je in dit woordenboek voorbij ziet komen hebben in onze beleving per se met naturisme te maken, maar worden hier (helaas) wel regelmatig hiermee in verband gebracht. Alleen om deze reden hebben we ze dan ook in dit overzicht opgenomen.

Let op, dit is dus onze persoonlijke mening, en je mag het uiteraard met ons oneens zijn. Het geeft je in ieder geval een helder beeld van hoe wij tegenover deze onderwerpen staan.

Gewoon bloot

Gewoon zoals op de foto, dus zonder kleren! :-) Of breder en algemener: niet bedekt met kleding of met andere materiële of immateriële zaken. Soms kan het woord 'bloot' een mate van naaktheid betekenen, bijvoorbeeld: "Dat jurkje is wel erg bloot".

Bloot klinkt wat ons betreft wat vriendelijker dan 'naakt' omdat het woord 'naakt' ook 'kaal' of 'onbegroeid' betekent. En daarnaast wekt het woord 'naakt' de indruk dat er iets 'ontbreekt', en daar zijn naturisten het natuurlijk niet mee eens! :-)

Het omgekeerde van topless zullen we maar zeggen

Dit is iets wat we regelmatig zien op naturistenterreinen op warme en zonnige zomerse dagen dragen mensen een deel van de dag alleen een T-shirt om zonnebrand te voorkomen, of als bescherming tegen de zon als het al te laat is.... Dit kan een wat apart aanblik zijn waar 'nieuwkomers' soms even aan moeten wennen ;-)

Het motto is en blijft: altijd goed (laten) insmeren met een goede zonnebrandcrème vóórdat je een zonnebad neemt!

De vrijheid om kleren te dragen, of lekker in je blootje rond te lopen.

De mogelijkheid om geheel zelf te beslissen hoe, wanneer en waar men geheel of gedeeltelijk gekleed of bloot wenst te gaan. In de praktijk is ‘Clothing Optional’ populair bij mensen die niet de hele dag bloot willen zijn, en ook bij stellen waarvan de ene graag ongekleed recreëert en de ander (liever) niet, of niet altijd.

In onze ervaring werkt het 'mixen' niet bij iedereen. 

De ochtendkrant halen in je blootje?

Een overdreven drang zich te tonen aan anderen of de aandacht te vragen voor de eigen persoon. De vorm waarin een man zich geheel of gedeeltelijk bloot toont is het meest bekend natuurlijk, ofwel de bekende 'potloodventers'.

In naturistische kringen wordt vaak het dragen van piercings door de tepels of in de schaamstreek als exhibitionisme ervaren, omdat hiermee juist de aandacht wordt gevraagd voor deze delen van het lichaam. Maar ook geklede mensen kunnen exhibitionisten zijn. Wij denken hierbij aan mensen als Gerard J., Patty B. en Peter R. de V. die in zowat elk televisieprogramma opduiken. ;-)

P.S. Even voor de duidelijkheid, en het zal je vast niet verbazen, maar deze foto is gefotoshopt! :-)

FKK - Frei Körper Kultur

FKK staat voor ‘Frei Körper Kultur’ (letterlijk vertaald: vrije lichaamscultuur), FKK is het Duitse synoniem voor het moderne naturisme. Deze term wordt wereldwijd gebruikt en is dus handig om te kennen.

Zo heb je onder andere FKK stranden: hier geldt een absoluut foto- en videoverbod. Ook mobiele telefoons moeten worden uitgeschakeld om zo misverstanden te voorkomen. Ook houdt men op zo’n strand van privacy, dus leg je handdoek op flinke afstand tot de buren, ook als het druk is op het strand. Wellicht overbodig om te zeggen, maar men gaat er ook van uit dat je niet te intiem met elkaar omgaat.

Een van de meest spraakmakende flash acties is die van Janet Jackson

Vrouwen / meisjes die hun borsten laten zien, door snel hun shirt of trui omhoog en omlaag te doen. Andere varianten zijn ook mogelijk, bij zowel mannen als vrouwen.

Flashen is zeer spraakmakend geweest tijdens de Superbowl 2004 door Janet Jackson en Justin Timberlake wat in de preutse VS resulteerde in het zogenaamde 'Nipplegate' schandaal. Dit is iets wat in Europa volstrekt ondenkbaar is.

Glamourfotografie is altijd erg populair geweest

Even kort door de bocht: foto’s / afbeeldingen – vaak met een sensuele uitstraling – met als doel om de kijker (seksueel) te prikkelen door bepaalde delen van het lichaam 'strategisch (half) te bedekken met lingerie of mooie kleding of met andere lichaamsdelen. De fantasie van de kijker wordt met glamourfoto's geprikkeld, want hoe zou hij of zij er helemaal bloot uitzien?

Hier komen we dus meteen op een essentieel punt dat verschilt met naturisme, want het bedekken en dus het (al dan niet seksueel) prikkelen van de kijker is bij naturisme dus helemaal niet aan de orde!

Tessa loopt topless over camping Lous Suais

In de media wordt iemand in zijn zwemkleding of ondergoed vaak bestempeld als 'halfnaakt'. Van Dale zegt over halfnaakt: "Gedeeltelijk naakt, onvoldoende gekleed". Maar ja, wat is 'onvoldoende gekleed'?

Het zal duidelijk zijn dat naturisten zich niet graag door iemand, en zeker niet door 'Van Dale', laten vertellen of ze wel of niet 'voldoende gekleed' gaan.

Lekker in je blootje in een rivier

Ongekleed, onbedekt. Het verschil met 'bloot' is dat een enkel lichaamsdeel '(ont)bloot' genoemd wordt, maar (vrijwel) nooit 'naakt'. Dit geldt ook voor natuurverschijnselen; zo zullen we deze rotsen in deze rivier niet 'bloot' maar eerder 'naakt' noemen.

Zoals we al bij de term ‘bloot’ aangaven heeft ‘naakt’ een wel wat negatievere klank.

Naaktfoto's maken / Naaktfotografie

Het fotograferen van het naakte menselijke lichaam als kunst. In dit geval ziet de fotograaf het vooral als een studie van het lichaam, de persoon zelf is onbelangrijker. Daarnaast kan naaktfotografie voor veel mensen een hele leuke hobby zijn waar ze plezier aan beleven, maar dit heeft in onze optiek niet veel met naturisme te maken.

Lekker genieten van het mooie zwembad

Naar een naaktstrand gaan, of het kamperen op een naturistencamping, maar ook een dagje naar de sauna gaan wordt naaktrecreatie genoemd. Nou ja, tenzij je naar een zogenaamde 'badkledingdag' gaat, maar dan mis je de echte saunabeleving, en dan nog even los van het hygiënische aspect. Maar ook als je het prettig vindt om op een zonnige middag in je blootje in de tuin of op het balkon te zitten, jawel, dan ben je ook een naaktrecreant!

Deze term is trouwens afgelopen maanden ook veel in de media gebruikt bij de zogenaamde ‘Delftse Hout-zaak’. Nadat men jarenlang al bloot had kunnen zonnen op een ligweide, vond Delft in 2013 deze plek opeens niet meer geschikt en ging men mensen bekeuren. Begin 2017 zijn de bekeurde naaktrecreanten in het gelijk gesteld.

Naaktrestaurant The Bunyadi in Londen

In Londen werd in het voorjaar van 2016 het tijdelijke naaktrestaurant The Bunyadi geopend. Het was een groot succes; in een zeer korte tijd kwamen meer dan 45.000 bezoekers dineren. Men wilde zo graag in hun blootje komen eten dat er zelfs een wachtlijst voor was. 

Bouwe in zijn blootje op het strand

Een door de gemeente aangewezen stuk strand waar je geen (zwem)kleding hoeft te dragen. Deze stranden zijn doorgaans schoner en rustiger dan 'textielstranden' wat er helaas wel toe leidt dat er regelmatig geklede mensen tussen de bloteriken gaan liggen, ook omdat het er zo rustig is.

Helaas merk je dat er vaak geklede 'wandelaars' voorbijkomen die genieten van de mooie duinen ;-) Dit resulteert er weer in dat de naturisten zelf vaak tegen de duinrand aan gaan liggen om niet bespied te worden.

Overigens is het in Nederland bij wet vastgelegd (Artikel 430a WvS) dat je in principe overal naakt mag recreëren waar het 'geschikt' is. Dit is natuurlijk wat vaag en daar zijn nog wel eens misverstanden over tussen ordehandhavers en blootlopers. Want op een handdoekje in je achtertuin zonder inkijk is misschien wat 'geschikter' dan een bankje in het Vondelpark.....

Nakation
Geef je de voorkeur aan een vakantie zonder kleren en ga je dus het liefste naar een naturistische bestemming? Kort samengevat kun je dan zeggen dat je houdt van ’Nakation’.

Nakation is een samenvoeging van ‘Naked’ en ‘Vacation’ en staat dus voor een naakte vakantie. En als je deze term gebruikt weet (bijna) iedereen waar je het over hebt.

En hoe zou het zijn als dit ook kan zorgen voor meer acceptatie: je gaat gewoon net als iedereen met vakantie alleen hoef je minder kleren mee te nemen. :-) Iedereen zou het eens moeten ervaren; het bevrijdende gevoel om zonder kleding rond te lopen en de zon op je blote huid te voelen.

Er zijn nog veel meer voordelen, maar wat ook het mooie is als je bijvoorbeeld op een camping in je blootje rondloopt tussen andere blote mensen… iedereen is gelijk. Je kunt aan iemands naakte lichaam niet zien of hij/zij arm of rijk is.

Voor een naturist is naaktlopen net zo normaal als gekleed gaan

Iemand die de noodzaak of het nut niet ziet om kleding te dragen als de temperatuur dit toelaat. Naturisme is volgens de Internationale Naturistenfederatie "een manier om in harmonie met de natuur te leven, door samen naakt te zijn, gekenmerkt door zelfrespect, respect voor anderen en hun opvattingen en respect voor het milieu" (a way of life in harmony with nature, expressed through social nudity, linked to self-respect, tolerance of differing views together with respect for the environment). Bron: Wikipedia

In vroeger tijden hoorde er ook bij dat je niet rookte, geen alcohol gebruikte en geen vlees at. Dit zie je tegenwoordig nog hoogstzelden op naturistenterreinen.

Kamperen in je blootje

Een naturistencamping is eigenlijk niet zo heel anders dan een reguliere camping (die door naturisten trouwens 'textielcamping' wordt genoemd). Het belangrijkste verschil is dat de kampeerders geen kleding hoeven te dragen, maar de verhouding man-vrouw, jong-oud, rijk-arm, en dik-dun is vrijwel hetzelfde.

In Nederland zijn er enkele tientallen naturistencampings, in Frankrijk enkele honderden. Net als bij textielcampings zijn er diverse varianten; grootschalige campings met veel animatie die zich richten op gezinnen met kinderen, campings aan zee of rivier, maar ook kleinschalige campings die zich meer profileren als een plek voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Lekkere blote wandeling over Creuse Nature

In bepaalde delen van de wereld wordt eerder gesproken over 'nudisten' in plaats van 'naturisten'. Vooral in delen van Europa heeft het woord 'nudist' een wat 'negatieve' bijklank. Elders op deze website geven wij onze visie hierover.

Lekker bloot relaxen in de rust

Dit vinden we een mooie combinatie van de woorden 'naturist' en 'rust', ofwel naturistisch recreëren in de rust. 

Nudistenkamp

Dit is een ietwat 'foute' vernederlandsing van de Amerikaanse term 'nudist camp'. Dit betekent niets meer dan 'nudistencamping' of 'naturistencamping' en heeft dus al helemaal niets te maken met een 'kamp'. De meeste naturisten hebben dan ook een enorme hekel aan dit woord, alsof het een plek is met allemaal gefrustreerde bloteriken met een 'Trump Wall' eromheen. ;-) Naturistenterreinen met een hek er omheen komen eigenlijk niet (meer) voor.

Overigens willen de Amerikanen zelf nog wel eens spreken van een 'nudist colony' wat zo mogelijk nog erger is.

Preutsheid

Van toepassing op personen die alles wat – in hun optiek – met seksualiteit te maken heeft afwijzen. Heel breed kan dit gaan om naaktheid in openbare ruimtes of algemene naaktheid en seksualiteit. Maar vaak gaat het vooral om het kunnen accepteren van het eigen lichaam binnen een privé-omgeving, wat voor een preuts iemand al moeilijk genoeg kan zijn.

Bouwe in de sauna

Sauna’s en Wellness centra worden door veel mensen bezocht, en dit kan vaak een goede eerste kennismaking zijn met naaktrecreatie. Alhoewel, veel sauna’s hebben tegenwoordig badkleding dagen.

Wij hebben hier een stellige mening over: in de sauna hoor je bloot te zijn, punt. Een sauna in badkleding bezoeken is (ja is!) onhygiënisch voor jezelf en voor anderen. Waarom? Wel, als je tijdens het douchen je badkleding aanhoudt, dan verzamelen er zich bacteriën en andere 'restproducten' in je zwemkleding. Vervolgens zit je met z'n allen in een bubbelbad en zit je als het ware in een grote wasmachine.... Nee brrrr, wij moeten er niet aan denken. En daarbij, de sauna is een manier om je lichaam en huid te reinigen, net zoals een douche of ligbad. En ga je in je zwemkleding onder de douche staan?

Skinny Dipping

Naakt zwemmen door mensen die dit vaak niet gewend zijn, meestal in een lollige, aangeschoten of spontane bui. Een naturist kent het woord 'skinny dippen' niet, want hij of zij gaat gewoon 'zwemmen', en dat dit zonder badkleding is, dat spreekt voor zich! Sterker nog, het is meestal verboden om zwembaden op naturistenterreinen met badkleding in te gaan, om dezelfde reden zoals beschreven bij het item 'Sauna'.

Smoothies

Smoothies zijn personen die een onthaard lichaam willen, en dus ook hun schaamhaar afscheren. Het schoonheidsideaal van een smoothie is een glad en haarloos lichaam. Een bloot lichaam dat gezien mag worden, vaak versierd met toepasselijke piercings, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Tessa in Charco del Palo

Streaken is een in 1974 in Amerika opgekomen rage. Streaken is rennen door een (publieke) ruimte met bijvoorbeeld als doel om te choqueren of de aandacht te vragen voor een doel, maar ook is het vaak het gevolg van (het verliezen van) een weddenschap. Afgelopen jaren zijn er al heel wat streakers voorbij gekomen bij de diverse sportwedstrijden om zichzelf zo in de schijnwerpers te zetten.

Swingers

Wij kunnen bijna niet geloven dat we dit fenomeen opgenomen hebben in dit lijstje. Maar omdat swingers zelf nog wel eens spreken over 'naturistendagen' hebben we de term toch maar opgenomen om hier stellig afstand van te nemen. Swingers verstaan onder 'naturistendagen' vaak dat men naakt rondloopt in een club waarbij men met andere partner(s) dan de eigen seks heeft. 

Naturisme heeft helemaal niets te maken met seks of erotiek! Mensen die het woord 'naturisme' in deze context gebruiken, misbruiken hiermee dat woord en brengen daarmee het naturisme in een heel verkeerd daglicht en houden hiermee de soms nog hardnekkige vooroordelen in stand.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de vrouwen topless op het strand ligt terwijl 1 op de 8 Nederlanders wel eens helemaal naakt recreëert

Het slechts dragen van een (bikini-)broekje zonder 'bovenstukje'. Een 'monokini' dus eigenlijk. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de vrouwen topless op het strand ligt, wat erg weinig is als je bedenkt dat 1 op de 8 Nederlanders wel eens helemaal naakt recreëert!

Topless is in lang niet elk land toegestaan wat eigenlijk best raar is want zoveel verschillen mannen en vrouwen toch niet? Wij kennen mannen met veel grotere borsten dan sommige vrouwen. Er gaan op de Social Media dan ook steeds meer geluiden op (bijvoorbeeld het fenomeen 'Free the Nipple') dat het in feite een vorm van discriminatie is. O, en iemand die topless over het strand loopt noemen we trouwens geen naturist(e).

Voyeurisme

Het (seksueel) opgewonden raken van het (stiekem) kijken naar anderen, al dan niet zelf gekleed. Voyeurisme wordt in naturistische kringen niet echt gewaardeerd, om het heel erg zachtjes uit te drukken....

Een meer Nederlandse term voor zo’n 'voyeur' (meestal een man) is 'gluurder', en wordt vaak erg snel opgemerkt door de dames.

Naakte fietsrit tegen de milieuvervuiling van auto's en de kwetsbaarheid van fietsers in het verkeer, WNBR

In diverse steden over de hele wereld wordt in juni of juli een naakte fietsrit georganiseerd tegen de milieuvervuiling van auto's en de kwetsbaarheid van fietsers in het verkeer. De eerste WNBR vond plaats in Spanje; in 2001 werd in Zaragoza de ‘Ciclonudista’ georganiseerd.

In Nederland is de opkomst meestal niet erg groot (enkele tientallen, meest mannelijke deelnemers), maar er zijn plaatsen waar er honderden bloteriken door het centrum van een grote stad fietsen en in enkele gevallen zelfs vele duizenden.

Vond je ons Blote Woordenboek de moeite waard om te lezen, en draag je net als wij het naturisme een warm hart toe? Hoe mooi zou het dan zijn om je waardering te tonen met een (kleine) donatie! Je gift, hoe klein ook, zullen we inzetten om het naturisme te promoten en naaktrecreatie op een positieve manier neer te zetten in tijdschriften, in folders, op beurzen en op radio en TV. Op deze manier kun je dus (anoniem) bijdragen en helpen het naturisme te steunen. Klik hier om je bijdrage over te maken.

Een paar voorbeelden die we al kunnen noemen zijn het 3 pagina's tellende artikel in het blad van de NFN (UIT!), het artikel in H&E Naturist en natuurlijk onze uitzending van 'Ik Vertrek'.

Ook met een klein bedrag maakt u een verschil en kunt u ons helpen om dit project te laten slagen. Voor een eenmalige donatie kunt u uw gebruik maken van uw creditcard, iDEAL, Bancontact of via PayPal.

Alvast enorm bedankt! 

iDeal logoBancontact logo

 CreditcardsPayPal logo

  

Poll

Welke vakantie heeft jouw voorkeur?

Test jouw kennis!

Ik heb een nieuwstip!

Sociale Media

Volg ons op Sociale Media!

Je bent dan als eerste op de hoogte van het laatste nieuws over naaktrecreatie.

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram

Contact opnemen

Naaktrecreatie.com
Bouwe en Tessa de Jong

Naaktrecreatie.com -

Zoeken

Our website is protected by DMC Firewall!