zondag 14 februari 2021 12:00

Gezond naar de sauna in je blootje

Geschreven door
Gezond naar de sauna in je blootje Gezond naar de sauna in je blootje

Zoals je misschien wel hebt gezien hebben we op deze site een overzicht geplaatst van sauna’s en wellness centra.

Bij m’n zoektocht naar deze sauna’s in Nederland en België deed ik enkele ontdekkingen. Nu is het voor mijzelf al een hele tijd geleden dat ik voor het laatst naar een publieke sauna ben geweest. Natuurlijk ga ik wel eens naar een sauna op een naturistenterrein, maar dat is toch anders. Je weet dan dat iedereen gewoon in z’n blootje op een handdoek zit; geen gedoe met zwemkleding of badjassen.

Maar goed, terugkomend op dit speurwerk: het viel mij op dat er tegenwoordig wel heel veel sauna’s en wellness centra met badkledingdagen zijn. Nog erger, er zijn zelfs sauna’s waar je iedere dag je badpak of zwembroek mee moet nemen. :-( Zij geven aan dat ze deze dagen hebben ingesteld voor mensen die het lastig vinden om in hun blootje tussen vreemden te zijn. Het gaat dus in principe om beginnende saunabezoekers, want ze hopen op zich wel dat je uiteindelijk bloot naar de sauna gaat zoals het eigenlijk hoort. Zelf moet ik er niet aan denken; je gaat toch naar de sauna om te ontspannen, voor het uitzweten van de stress en je lichaam te reinigen?

Een bezoek aan een sauna zorgt ervoor dat je poriën open gaan en dat hierdoor de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten als je gaat zweten. En je wilt toch niet dat juist dit vrijgekomen zweet in je badkleding blijft zitten? Dit is – om het zacht uit te drukken – niet heel erg fris. Het is trouwens ook nog zo dat je als je badkleding draagt je lichaam minder goed af kan koelen. Kortom: het is een stuk hygiënischer om in je blootje de sauna te bezoeken.

Gelukkig blijft het aantal badkledingdagen bij de meeste sauna’s beperkt tot 1 à 2 dagen per week, dus je hebt nog de keuze uit voldoende dagen om gewoon lekker bloot naar de sauna te gaan. Tenminste, er wordt wel van je verwacht dat je in de openbare ruimtes zoals het restaurant en de rustruimte je badjas aantrekt; de hele dag in je blootje rondlopen zit er dus helaas niet in. Dus als je binnenkort naar de sauna gaat vergeet dan zeker niet om je slippers, een handdoek én een badjas mee te nemen.

Nog iets anders, wat me ook opviel is het grote aantal aan privésauna’s. Hier kun je dus met je partner naartoe en soms ook met een groep vrienden. Je huurt als het ware de hele sauna af, en het zal je dan ook niet verbazen dat de tarieven hiervoor een stuk hoger liggen dan voor een ‘normaal’ saunabezoek. Het voordeel van zo’n privésauna is dat het een laagdrempelige manier is om jezelf bloot te geven omdat er weinig anderen aanwezig zijn. Je hoeft niet bang te zijn om vreemden of juist een bekende of collega tegen te komen. Vaak kun je trouwens ook kiezen of je je badkleding aanhoudt, maar dat zou toch zonde zijn. Je gaat toch ook niet douchen in je zwemkleding?

En wil je er even helemaal tussenuit, dan kun je je dagje uit helemaal compleet maken door na je saunabezoek ook nog te overnachten in een hotel of B&B. Er zijn in Nederland en België diverse accommodaties waar je na de sauna nog kunt nagenieten en relaxen. Het wordt dan bijna een soort mini-vakantie. :-)
Overzicht van sauna’s en wellness centra in Nederland en België.

Gelezen: 272 keer Laatst aangepast op zaterdag 20 februari 2021 15:01
Tessa

Zelf ben ik niet opgegroeid met naaktrecreatie. Mijn eerste ervaring met recreëren in m’n blootje was pas toen ik Bouwe leerde kennen. Toen wij een relatie kregen vroeg hij of ik eens mee wilde gaan naar de sauna. Ik had zoiets van “laat ik het proberen”.

Het beviel zo goed, dat we het niet alleen op de sauna en het naaktstrand hebben gehouden. In de zomer van 1993 gingen we voor de 1e keer bloot met vakantie, naar onder andere een camping in Hongarije.

Het grappige is dat ik me niet precies kan herinneren hoe deze 1e keer bloot kamperen was. Om de hele dag tussen de blote mensen rond te lopen; kennelijk was dit toch heel snel gewend.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Naaktrecreatie.com -

Zoeken