Er zijn genoeg voordelen te noemen van naakt recreëren, maar we zullen een korte opsomming geven:

- Je wordt egaal bruin, dus geen witte strepen van je zwembroek, bikini of badpak.
- Je hoeft weinig kleding mee te nemen voor je blote vakantie; alleen kleren voor de heen- en terugreis, of voor als het te fris is.
- Je wordt in je blootje niet beoordeeld op de waarde van je schoenen of maatpak, iedereen is gelijk.
- Het gevoel van vrijheid als je geen kleding draagt is niet te beschrijven, dat moet je zelf meegemaakt hebben.
- Naturistenstranden en -campings zijn schoner dan textielcampings, dit is een bewezen feit.
- Nog een voordeel: het is vaak een stuk rustiger op naaktstranden dan op textielstanden
- Naturisten zijn doorgaans behulpzamer dan niet-naturisten (of textilisten zoals wij die noemen).
- Je hoeft geen natte of knellende kleffe kleding te dragen.
- Het is hygiënischer: je neemt sneller een douche en je draagt geen bacteriën mee in je kleding.
- Het gehannes in toiletten en douches met kleren die niet nat of vies mogen worden behoren voorgoed tot het verleden.
- Je hoeft minder geld uit te geven aan (bad)kleding! ;-)

.... en zo kunnen we nog wel even doorgaan ....

Dat vroegen wij ons in het begin ook af. In al die jaren dat wij bloot met vakantie zijn geweest zijn we niet alleen metselaars, leerkrachten, timmermannen, kunstenaars en ook ouders van een bekende Nederlandse actrice (!) tegengekomen, maar ook ex-militairen, plastische chirurgen, (tand)artsen en directeuren. Baby’s, bejaarden, pubers, 20-ers, 30-ers, 40-ers, 50-ers, 60-ers, 70-ers en van dik tot dun, in een rolstoel, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een dwarsdoorsnede van de samenleving dus.

Wist je trouwens dat meer dan 2,5 miljoen Nederlanders regelmatig naakt recreëert? En dit aantal groeit nog steeds, ondanks de veranderende etnische samenstelling van de Nederlandse bevolking. 

Douchen

Nee, IN TEGENDEEL zelfs: naturisten douchen veel vaker omdat de drempel erg laag is, je stapt zo - alleen of met zijn tweeën - onder de douche en droogt op in de zon. Ook dragen ze geen bacteriën mee in hun (bad)kleding, bah! Daarbij zijn naaktstranden verreweg de schoonste stranden die je tegen zult komen. Hier vind je geen afval dat maar ergens wordt neer gegooid; als er al geen prullenbak te vinden is, dan neem je je eigen afval mee naar huis.

Je zwemt NOOIT in (bad)kleding. In (vrijwel) alle gevallen worden zwembroeken, strings of slipjes niet getolereerd op een naturistenterrein, en probeer al helemaal niet in een badpak of met shorts een zwembad in te gaan! Dat is écht een garantie om ruzie te krijgen met de verantwoordelijke voor de zwembad hygiëne en het onderhoud. Neem dat gerust van ons aan!

Uiteraard zitten wij altijd (!) op een zelf meegebrachte handdoek of badlaken, dat is een ongeschreven wet onder naturisten en is zeer belangrijk dat dit een 'tweede natuur' wordt!

OK, dus een handdoek is op een naturistenterrein kennelijk nogal een dingetje. Wat als ik deze eens vergeet, word ik dan weggestuurd?

Vergeet je de WC-bril wel eens omlaag te doen voordat je gaat zitten of om het toilet door te trekken als je ‘klaar’ bent? Vergeet je wel eens shampoo te gebruiken, of dit goed uit te spoelen als je je haar wast? Vergeet je wel eens voordat je in je spijkerbroek schiet een onderbroek aan te trekken, of sta je wel eens per ongeluk met kleren aan onder de douche? Als de antwoorden hier op ‘Nee, niet echt’ zijn, dan kun je gerust zijn en gaat dat heus wel meevallen hoor. :-)

Het meenemen van een handdoek of badlaken wordt namelijk binnen de kortste tijd een automatisme; je denkt er gewoon niet meer bij na. En als je het dan als beginnend naturist toch eens een keertje vergeet, dan word je heus niet meteen weggestuurd, al kun je er zeker van zijn dat iemand er een opmerking over maakt.

Wij kennen je niet, dus het is voor ons lastig om in te schatten hoe groot deze stap voor jou zal zijn. Wat we wel kunnen zeggen is dat we bij onze B&B in de afgelopen jaren al heel veel ‘debutanten’ hebben mogen ontvangen. Door de kleinschaligheid vinden ze het een relatief kleine stap om hun eerste blote vakantie bij Moulin Joyeux uit te proberen.

Je geeft aan regelmatig naar de sauna te gaan, we hopen dat je dit dan wel naakt doet. Dan ben je dus gewend om in je blootje tussen vreemden rond te lopen. Dan zul je ook niet al te veel moeite hebben met een naturistische vakantie; het belangrijkste verschil is dat je dan niet maar een paar uurtjes bloot rondloopt, maar dat dit de hele dag – of nog langer – kan.

Dus ook als je alleen maar bloot naar de sauna bent geweest, en nog niet naar een naaktstrand of naturistencamping, dan kunnen we je een vakantie in je blootje van harte aanbevelen.

Hoe-zit-het-met-onze-privacy?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobieltje bij zich dat prachtige foto's kan maken. En hoewel er binnen het naturisme een ongeschreven wet is dat er géén foto's van elkaar worden gemaakt, tenzij alle betrokkenen daar expliciet toestemming voor hebben gegeven, is dit zeker een angst die goed voor te stellen is.

Echter, het stiekem foto's maken komt eigenlijk alleen voor op plekken als openbare naaktstranden en bepaalde (hele) grote campings waar iedereen in en uit kan lopen. In sauna’s, op kleine campings, Bed & Breakfasts en andere kleinschalige accommodaties is de sociale controle veel groter en komt dat fenomeen niet of nauwelijks voor. En geloof ons gerust als we zeggen dat 99,99% van de échte naturisten er geen enkele behoefte aan heeft om (naakt)foto's van jou of van anderen te maken.

Dus zolang je kiest voor pure naturistische bestemmingen die goed verscholen zijn in de natuur dan ben je veilig en hoef je je helemaal geen zorgen te maken dat een blote foto van je op internet verschijnt!

Oppassen voor zonnebrand

Ja, maar dat geldt voor iedereen! Daarbij is het niet zo dat een naturist de hele dag alleen maar in de zon ligt te bakken, dat zou ook helemaal niet gezond zijn. Uiteraard komt de huid van een naturist doorgaans wel veel vaker in aanraking met zonnestralen, dat klinkt op zich logisch ;-)

Als je een zonnebad gaat nemen, dan is het erg belangrijk dat je je vooraf goed insmeert. Zeker als je een 'debutant' bent, dan zijn vooral de jarenlang wit gebleven plekken snel vatbaar om verbrand te raken. Pas daar dus voor op!!

Zo kun je 'debutanten' trouwens ook vaak herkennen: aan de rode billen. Na de eerste dag op een naturistenterrein of naaktstrand - hoe goed men zich ook insmeert - is er een zeer grote kans dat de billen van een ‘beginner’ verbranden omdat ze hiervoor geen of weinig zon hebben gezien.

Ehm, dan trek je iets warms aan, duh! ;-) Tenminste, dat doen de meeste naturisten wel, maar ja, je hebt natuurlijk altijd van die diehards. :-) Sommige mensen trekken als ze het frisjes krijgen alleen een trui of T-shirt aan. Dit is soms wel even wennen voor nieuwelingen.....

Geen gedoe met badkleding in veel te krappe badhokjes. Gewoon in je blootje er naartoe wandelen, onder de douche stappen en opdrogen in de zon.

Tsja, diezelfde vraag is ook van toepassing als je alleen een bikini, zwembroek of badpak draagt. ;-) Een (plastic) tas(je) biedt vaak uitkomst.

En mocht je dan toch nog iets kwijtraken op een naturistenterrein, maak je dan geen zorgen: naturisten zijn verreweg de eerlijkste vakantiegangers die wij ooit zijn tegengekomen!

Niet voor hippies

Naturisme, dat is toch een overblijfsel van vegetarische geitenwollen sokken dragende hippies uit de sixties?

Het zal je misschien verbazen, maar naaktrecreatie is anno 2021 populair bij mensen uit alle lagen van de bevolking, dus jong en oud, hoog of laag opgeleid, dik of dun én arm of rijk. De voorkeur voor naaktrecreatie komt namelijk niet voort uit de inhoud van je portemonnee, dus het aanbod van naturistische vakantieverblijven is dan ook zeer gevarieerd. Zo kun je met je tentje in Frankrijk terecht op een boerencamping met bijna geen voorzieningen, maar er zijn ook luxe 5-sterren All Inclusive resorts in het Caribisch gebied en werkelijk álles wat daar tussenin zit.

En bij vrijwel alle blote vakantielocaties hoef je als verstokte carnivoor heus niet bang te zijn dat je aan de tofu moet ;-) En dat er geen wijn of andere alcoholische drank genuttigd zou mogen worden, is ook niet meer van toepassing. Maar net zoals bij ‘gewone’ vakantieplekken is het natuurlijk wel zo dat elke naaktbestemming zijn eigen regels en doelgroep kan hebben. Zo heb je ook binnen de naaktrecreatie grote kindvriendelijke campings, Adults Only bestemmingen, maar ook plekken waar je niet mag roken of campings die niet met de auto bereikbaar zijn. Voor elk wat wils dus zoals we al eerder zeiden.

O ja, en misschien zie je wel eens bloot iemand op een naturistenterrein met alleen schoenen en sokken aan, maar dat is dan voor het comfort als je gaat wandelen. Tijdens onze naturistische vakanties gedurende 30 jaar hebben wij nog nooit iemand met geitenwollen sokken voorbij zien komen, dus wees gerust! ;-)

Zo'n twee en een half miljoen Nederlanders bezoeken wel eens een sauna of wellness centrum. En wist je dat een bezoek aan een naturistencamping niet zo heel anders is?

Dat is iets waar eigenlijk alleen mannen die nog geen ervaring hebben met naaktrecreatie zich zorgen over maken. Geloof ons, dit gebeurt echt niet zo snel, omdat het bloot zijn op een naturistenresort of naaktstrand in een totaal niet-erotische context is. Maar goed, het kan natuurlijk gebeuren, net zoals dat soms gebeurt met je kleding aan. Je lost het als je in je blootje bent op door eventjes op je buik te gaan liggen, een handdoek om je heen te slaan of een duik in het zwembad of de zee te nemen totdat de 'gemoederen zijn bedaard'.

Ga in ieder geval nooit rondlopen met een erectie, dat wordt op geen enkele (echte) naturistische locatie getolereerd! Dus zie je iemand die er wel mee 'te koop' loopt? Meld dit dan aan de 'autoriteiten' en deze persoon zal in de meeste gevallen onmiddellijk de toegang worden ontzegd omdat dit soort gedrag niet geaccepteerd wordt binnen het naturisme.

Clothing Optional

In het geval dat slechts een van de twee graag bloot recreëert, kunnen we je aanraden om eerst eens met z’n tweeën naar de sauna te gaan. Dit is een allereerste stap, en grote voordeel is dat dit dichtbij jullie woonplaats kan en als het je partner niet bevalt kunnen jullie na een uurtje al weer naar huis gaan. Laat hem/haar op deze laagdrempelige manier ervaren hoe bevrijdend het kan zijn om zonder plakkende zwemkleding rond te lopen.

Wat je zeker niet moet doen is je partner verplichten om bloot te zijn; hij/zij moet zich hier echt prettig bij voelen. Voor de een is het nu eenmaal een grotere stap om bloot rond te lopen tussen onbekenden dan voor een ander. Dus heb hier zeker respect voor.

En mocht je partner enthousiast geworden zijn na de diverse saunabezoeken en geen moeite (meer) hebben om bloot rond te lopen, dan is wellicht een vervolgstap om eens bloot met vakantie te gaan. En als tussenstap zou dit dan ook bijvoorbeeld in Nederland kunnen zijn, en dan voor slechts 1 dagje… Daarna kun je kiezen uit vele naturistische locaties over de hele wereld.

Daar kunnen we kort in zijn: er zijn net zoveel verbanden te leggen tussen naturisme en erotiek als tussen badkleding en erotiek. Je zult merken dat er niets zo'n aseksuele ervaring is als een bezoek aan een sauna, naaktstrand of een naturistenresort. Iedereen die op deze plekken is geweest kan dit alleen maar beamen. Want zonder het dragen van badkleding valt de ‘spanning’ weg.

Het probleem is dat in de media, in films en (vooral) in reclames naakt meestal in een verleidelijke en seksuele context wordt geplaatst. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er een direct verband zou zijn tussen het bloot zijn en het hebben van seks. En dat is een probleem waar naturisten al decennia tegen aan lopen en resulteert in het feit dat verreweg de meeste naturisten tegen familie, vrienden en collega’s maar zwijgen over het feit dat ze naakt recreëren. 

Een naturist of nudist die alleen sokken en gymschoenen draagt is natuurlijk geen gezicht, dus wat doe je dan?

Jazeker! Het is jammer dat ....

- .... je altijd even een tasje moet meenemen voor je portemonnee en sleutels, e.d. ....
- .... naakt recreëren op maar zo weinig plekken is toegestaan ....
- .... het (in Nederland) door het weer lang niet altijd mogelijk is ....
- .... naturistenterreinen vaak moeilijk bereikbaar zijn door hun afgelegen ligging ....
- .... je jouw manier van bloot recreëren vaak moet verdedigen ....
- .... je niet moet vergeten om een handdoek mee te nemen om op te zitten of te liggen ....
- .... dat je misschien niet alle vakantiefoto's aan jan en alleman wilt laten zien en ze dus even moet nalopen ....
- .... dat het alleen dragen van schoenen (met sokken!) er toch wat raar uitziet. Daarom lopen sommige naturisten ook op blote voeten, maar dit heeft weer andere nadelen .... ;-)

Maar dat was het wel zo'n beetje :-)

Kijken doet iedereen, maar aan gluurders hebben naaktrecreanten en bloedhekel

Ook naturisten zijn gewone en gezonde mensen, dus als ze iets moois of bijzonders zien dan kijken ze daarnaar, natuurlijk. Het zou hypocriet zijn om te zeggen dat een mooi lichaam een naturist koud laat. Maar er is toch een belangrijk verschil: er wordt veel meer (om)gekeken op een strand waarop men wél badkleding draagt. Dit komt omdat men zich afvraagt hoe de persoon er in zijn/haar nakie uit zou zien! Nou, op een naturistenterrein is dat dus niet aan de orde, dus is men snel uitgekeken ;-)

Natuurlijk zijn er wel eens niet-naturisten die geheel 'per ongeluk' op een naaktstrand verzeild zijn geraakt. Je kent ze vast wel: lange broek, donkere zonnebril op, jasje losjes over zijn rechterschouder, quasi 'ongeïnteresseerd' van links naar rechts kijkend. Op strategische plekken even blijven staan om te kijken hoe mooi die duinen toch zijn .... Maar hier zul je op een besloten naturistenterrein gelukkig absoluut geen last van hebben.

Sommige mensen willen niet altijd naakt zijn, en daar hebben we heus wel begrip voor

Over het algemeen wordt er op de meeste naturistenterreinen min of meer verwacht dat je bloot bent als de temperatuur het toelaat. Op zich wel logisch, want waarom zou je anders voor een naturistische locatie kiezen? Je hebt sommige terreinen die daar een temperatuur aan vastplakken, maar dat vinden wij onzin, want de een heeft het nou eenmaal sneller koud dan de ander en daarnaast is vrijheid een van de belangrijke pijlers van het naturisme.

Sommige mensen vinden het niet prettig om de hele dag bloot te zijn en zij doen dan bijvoorbeeld een omslagdoek om, of knopen een pareo om hun middel als ze gaan wandelen. Dit kan ook handig zijn omdat je dan geen losse handdoek hoeft mee te nemen om op te gaan zitten. Want je zit of ligt altijd op een zelf meegebrachte handdoek, omslagdoek of pareo, dat is een ongeschreven wet onder naturisten.

Het is trouwens wel zo dat je vaak erg bekeken wordt of opmerkingen krijgt als je in badkleding - of nog erger geheel gekleed - tussen de bloteriken gaat recreëren. Je wordt dan namelijk al snel gezien als voyeur, en daar hebben naturisten een hekel aan.

Alleen in het zwembad, daar wordt uit het oogpunt van hygiëne ALTIJD bloot gezwommen, dus ook geen slipje en al zeker geen badpak!

Wanneer moet ik bloot zijn

Om je een richtlijn te geven wanneer je zéker geen kleren moet gaan dragen, dat is op plaatsen en onder omstandigheden waar ‘normale’ mensen hun badpak, bikini of zwembroek aantrekken, dan kom je er echt niet meer onderuit; dáár ga je zeker bloot. En let op: zwemmen in badkleding op een naturistenterrein is taboe! Maar hoe de regels zijn over bloot en gekleed, dat wil nog wel eens verschillen per locatie. Informeer dus vooraf bij de accommodatie van je keuze zodat je niet voor verrassingen komt te staan op dat gebied.

Nee hoor, wees hier niet bang voor. Er is nergens een grotere acceptatie van het uiterlijk van zijn/haar medemens dan op naturistenterreinen. We zullen niet (kunnen) ontkennen dat 'mooie' mensen wat meer in het oog springen, maar dat is heus niet anders dan wanneer je een gekleed knap iemand op kantoor of gewoon op straat tegenkomst.

"Maar je ziet op naturistische websites en in brochures altijd van die mooie jonge en slanke mensen, daar pas ik als 40-, 50-, of 60-er met mijn extra kilo's toch helemaal niet tussen?"

Haha, dat noemt men 'marketing' en is precies hetzelfde als bij 'gewone' reisbestemmingen! :-) De realiteit is dat er op alle vakantiebestemmingen, en dus ook op naturistenterreinen vrijwel uitsluitend mensen zoals jij en ik rond lopen, en hoogstzelden een 'fotomodel' uit de brochure.

"Hoe zit het dan met mijn buikje en/of vetrollen" vragen sommige mensen zich nu vast af... Nou, die zijn alleen maar méér zichtbaar als ze over een zwembroek hangen ;-) Maar even serieus, zelfs aan broodmagere fotomodellen wordt gevraagd om de buik in te houden tijdens een shoot! ;-) 

Daar sta je dan, helemaal naakt en daar komen je vrienden aangewandeld

Op zich is deze angst best wel voor te stellen, en veel mensen voelen zich in het begin soms wat ongemakkelijk als er ineens een bekende voorbijkomt, maar dat went heel snel hoor! En na een tijdje is het juist ontzettend leuk om bekenden tegen te komen, mensen waarvan je het niet had verwacht dat ze ook naturistisch recreëren. Het gebeurt dan ook best wel eens. 

Dat is natuurlijk helemaal aan jou, of je aan familie, vrienden en kennissen wilt vertellen dat je naakt recreëert. Sommige mensen zullen er misschien van opkijken, maar van de andere kant staan er ook positieve reacties tegenover. Zo weet iedereen van ons dat we naturisten zijn, en dan hebben we het niet alleen over directe vrienden en familie. :-) En het leuke is dat we - op een enkeling daargelaten - geen negatieve reacties hebben gehad. Genoeg mensen zeiden tegen ons “Het is niet ons ding, maar we hebben er helemaal geen problemen mee dat jullie naakt recreëren”. En dan hebben we het nog niet eens over de vele positieve reacties die we hebben gekregen en dat we uit de meest onverwachte hoeken kregen te horen dat zij ook al jaren bloot met vakantie gaan. En het leuke is dat sommigen van deze kennissen en vrienden dan nu ook al bij ons op visite zijn geweest!

En wat doe je als mensen er naar vragen? Mocht het je recht op de man af worden gevraagd, dan zou ik als ik jou was, het zeker niet ontkennen. Er is immers niets mis met bloot recreëren. En er is ook meteen genoeg gespreksstof, want voor heel veel mensen is er nog onduidelijkheid over en ze zullen zeker met allerlei vragen komen. 

Tuinieren in je blootje, dat wil toch iedereen?

Jazeker, natuurlijk zijn er genoeg dingen die je beter niet in je blootje kunt doen. We noemen er een paar: een biefstukje bakken in spetterende boter, barbecueën, vliegvissen, over een omheining met prikkeldraad springen, hardlopen, in een boom klimmen, skiën, schaatsen, bergbeklimmen, een brandje blussen, met zware en scherpe takken slepen, een boom omzagen met een kettingzaag, door een veld met braamstruiken lopen ..... Stuur ons je aanvullingen! :-)

Je vergeet gewoon helemaal geen kleren draagt

Wellicht denk je dat het een hele stap is om ongekleed te zijn. In het begin kan dit misschien nog wel het geval zijn, maar op een bepaald moment zeker niet meer, dan vergeet je gewoon dat je bloot bent. Vooral ook als je ziet dat de anderen die in hun blootje rondlopen lekker in hun vel zitten. En dit bloot rondlopen kan zijn op een naaktstrand of naturistencamping, maar ook bijvoorbeeld in de sauna of in het zwembad (ja, ook zwembaden organiseren wel eens speciale avonden mensen die graag in hun blootje zwemmen).

Maar los hiervan moeten naturisten ook wel eens kleding dragen op vakantie, bijvoorbeeld als ze boodschappen gaan doen buiten de camping of het resort, en soms als het gewoon te koud is om geen kleding te dragen.

Maar als je aan een naturist zou vragen of hij zich herinnert of hij bloot of gekleed was toen hij op het terras een gesprek voerde over koetjes en kalfjes, dan moeten ze het antwoord vaak schuldig blijven. 

Na een tekenbeet ligt de ziekte van Lyme dan op de loer, en dat wens je niemand toe!

Als een mug je wil prikken, dan zoekt zij een bloot stukje lichaam op. Bij een naturist heeft ze het eigenlijk voor het uitzoeken zou je denken. Maar toch worden wij als we ons hebben vergeten in te smeren meestal op de gebruikelijke plekken geprikt, dus in de armen, de benen en de nek. Dus een goed advies: je goed insmeren met DEET voordat je gaat slapen én als je buiten in de vrije natuur rond wilt gaan lopen in bijvoorbeeld bosrijke plekken of een omgeving met veel struiken, daar willen de insecten nog wel eens op de loer liggen...

Nog iets anders: pas erg op voor teken als je zonder bescherming door hoog gras gaat lopen! Zelf trekken we altijd het liefste kleren aan met onze broekspijpen in de sokken als we door hoog gras moeten lopen. Na een tekenbeet ligt de ziekte van Lyme op de loer, en dat wens je niemand toe! 

Lichaamsdelen bedekken

Ja, dat is zeker zo, maar dat ‘spannende’ is dus niet waar het bij het naturisme om gaat! 

En wij zijn ook opgevoed met de stelling "Er moet wel iets te raden overblijven". Nou, wij kunnen écht wel raden hoe iemand er zonder bikini, badpak of zwembroek uitziet, dat is niet zo heel moeilijk toch? ;-)

Voor kinderen is bloot heel normaal. Hoeveel kleine kinderen zie je niet in hun blootje op het strand zandkastelen bouwen en bloot rondlopen? Bij jonge kinderen is dit de normaalste zaak van de wereld.

En hoewel de meeste kinderen hun ouders, broertjes en zusjes heus wel eens onder de douche hebben zien staan, of in hun jeugd zelfs samen met hun ouders of andere gezinsleden hebben gedoucht, wordt ze op latere leeftijd wijs gemaakt dat bloot iets raars is, iets dat verborgen moet blijven.

Over het algemeen geldt: hoe meer men onderdrukt wordt, hoe meer men geacht wordt om zichzelf te bedekken, vandaar dat naturisme staat voor vrijheid.

Waarom alleen volwassenen?

Dat geldt ongetwijfeld voor een (klein) deel wel. Alleen verreweg de meeste naaktrecreanten die wij kennen zijn er niet mee opgegroeid en hebben het zelf 'ontdekt', net zoals wij dus.

Aan de andere kant kennen we veel mensen die vroeger altijd naturistisch op vakantie gingen met hun ouders, maar zelf nu niet meer bloot met vakantie gaan. Waar dit aan ligt weten we niet precies. Bij veel jongeren houdt het bloot rondlopen vaak (tijdelijk) op als ze in de pubertijd komen, dan slaan ze liever een handdoekje om. En om dan als twintiger of dertiger weer de draad op te pakken en naturistisch met vakantie te gaan, dat zal ook heel erg afhangen van hoe de partner tegenover bloot recreëren staat…

Dus de stelling dat kinderen de naturisten van de toekomst zijn gaat wat ons betreft in het geheel niet op.

Genomen op camping Les Lauzons, een heerlijke plek om in natura te kamperen

Tsja, het is de schuld van Eva dat ..... Nee, serieus, het kan zijn dat iemand de bijbel zo interpreteert, en dat respecteren wij uiteraard. Maar we hebben wel gemerkt dat er toch vele naturisten zijn met het christelijke geloof. Wij zijn zelfs voorgangers van kerken tegengekomen op naturistencampings.

En we zeggen altijd maar: "Als God gewild had dat we kleren zouden dragen, dan waren we vast wel zo geboren......" ;-) 

Ja, daarover lopen de meningen nog wel eens uiteen. Voor ons is naturisme het genieten in alle vrijheid van de zon en de natuur, en dus geen gehannes hebben met een klein stukje plakkerige kleding. Wij willen graag streeploos bruin worden en ons heerlijk vrij voelen. Het naakt zijn is voor naturisten dus een middel om deze vrijheid te ervaren.

De term ’nudisten’ heeft voor ons een wat negatieve bijklank omdat deze groep mensen het naakt zijn vaak niet als middel hebben, maar als doel. Welk doel dat is, dat is voor iedereen verschillend, maar voor sommigen is dat 'gezien worden'. Dit is niet aan de orde bij naturisten: een 'ware' naturist wil gewoon kunnen genieten in vrijheid zonder verdere 'bijbedoelingen'. En wat is er heerlijker dan in alle rust, en in je blootje te genieten van de schoonheid van de natuur?

Zo'n twee en een half miljoen Nederlanders bezoeken wel eens een sauna of wellness centrum. En wist je dat een bezoek aan een naturistencamping niet zo heel anders is?

Heb je - buiten je eigen achtertuin - nog niet eerder bloot gerecreëerd? Bezoek dan bijvoorbeeld eens een van de betere (gemengde) sauna's. Je kunt hier voorzichtig wennen en kijken of het je bevalt om ‘in het openbaar’ met andere mensen erbij te recreëren zonder kleren. Voor veel mensen is dit een eerste kennismaking met naaktrecreatie. 

Bevalt het bezoek aan de sauna goed, dan heb je eigenlijk al de eerste stap gezet naar een naturistische vakantie. Je kunt hier lezen waarom.

Hebben naturisten geen last van schaamte?

Schaamte voor het blote lichaam is aangeleerd! Als kind krijg je meestal mee dat bloot iets is wat vreemd en vies is. En vroeger riep men dat het verborgen moet blijven zodat het bewaard kan blijven voor de levenspartner, het liefst tot na het huwelijk. Dit leidt tot de neiging van veel mensen om te geloven dat bloot en seks direct met elkaar verbonden zijn, en dat vinden naturisten niet bepaald een gezond uitgangspunt.

Het zal je niet verbazen dat er flink wat tijd in is gaan zitten om deze 'veel gestelde vragen' samen te stellen. Vind je dit een goed initiatief, en vind je net als wij dat het belangrijk is om meer positieve bekendheid te geven aan het naturisme? Hoe mooi zou het dan zijn om je waardering te tonen met een (kleine) donatie.... Want je gift, hoe klein ook, zal worden ingezet om het naturisme maatschappelijk meer geaccepteerd te krijgen door deze te promoten in tijdschriften, in folders, op beurzen, op radio en TV en op deze website natuurlijk. Jouw financiële steun is hard nodig en wij zouden deze dan ook heel erg op prijs stellen, alvast bedankt!

Een paar voorbeelden die we al kunnen noemen zijn het 3 pagina's tellende artikel in het blad van de NFN (UIT!), het artikel in H&E Naturist en natuurlijk onze uitzending van 'Ik Vertrek'.

Ook met een klein bedrag maakt u een verschil en kunt u ons helpen om dit project te laten slagen. Voor een eenmalige donatie kunt u uw gebruik maken van uw creditcard, iDEAL, Bancontact of via PayPal.

Alvast enorm bedankt! 

iDeal logoBancontact logo

 CreditcardsPayPal logo

Sociale Media

Volg ons op Sociale Media!

Je bent dan als eerste op de hoogte van het laatste nieuws over naaktrecreatie.

Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter Volg ons op Instagram

Contact opnemen

Naaktrecreatie.com
Bouwe en Tessa de Jong

Naaktrecreatie.com -

Zoeken

DMC Firewall is a Joomla Security extension!